Terno Strakonice

Dnes otevřeno: 6:30 - 20:00

Přepnout menu
Hledat
Můj košík

Vitana Chilli 23g

Vitana Chilli 23g lze zakoupit pouze v násobcích 1

Vitana Chilli 23g

Akce do 08.02.
18,90 Kč 82,17 Kč za 100g
Skladem
Demo
Kód Produktu : 2006604219
Země původu : Výrobce neuvádí
Výrobce: Orkla Foods Česko a Slovensko a.s. (VITANA)
Dodavatel: VITANA, a.s.
EAN Code: 8593837256020

Popis produktu | Složení | Alergeny | Nutriční hodnoty | Velikost

Popis produktu:

Chilli patří do velké skupiny paprik, kterých dnes známe asi 200 odrůd. Používá se do všech pokrmů, kterým chceme dodat ostrou či pikantní chuť. Tvoří palčivou složku kari koření, přidává se do nakládacích směsí, pepřových omáček a chilli olejů. Chilli extrakt se používá i do zázvorového piva a jiných nápojů. Chilli koření se používá do všech pokrmů, kterým chcete dodat nejen pikantní chuť, ale i atraktivní vzhled. Tvoří palčivou složku kari koření a také speciality zvané Chilli con carne. Přidává se do nakládacích směsí, omáček k masu, polévek, fazolí a gulášů. Chilli extrakt se používá i do zázvorového piva a jiných nápojů. Setkáte se s ním především v mexické a indické kuchyni. Zajímavou chuť získá v kombinaci s česnekem a bylinkami. Chilli papričky se pěstují především v teplých oblastech Jižní Ameriky a Asie. Indie je v dnešní době největším světovým producentem, spotřebitelem a vývozcem chilli papriček. Chuť a vůně: Chilli má výrazně pikantní a pálivou chuť, intenzita se liší podle jednotlivých odrůd a nesouvisí s barvou plodů. Pokrmům dodá atraktivní aroma i vzhled. Popis rostliny: Chilli je prášek získaný mletím více druhů sušených exotických paprik. Ty rostou v tropech a subtropech. Rostliny dosahují obvykle výšky dvou metrů. Plod může mít žlutou, červenou nebo zelenou barvu. Vyskytuje se mnoho druhů papriček, které se liší barvou, tvarem i pálivostí. Chilli papričky jsou pálivé, protože obsahují látku kapsaicin. Je to hydrofobní látka, která způsobuje podráždění povrchu patra a úst. To je také důvod, proč pití vody je neúčinný způsob, jak eliminovat pálení. Naopak potraviny bohaté na tuky jako mléko a jogurt efektivně eliminují pálivost. Proto se k mnoha indickým pokrmům podává také jogurt. Intenzita pálivosti papriček se měří Scovilleovou stupnicí jednotek pálivosti (SHU). Čím vyšší číslo, tím vyšší intenzita pálení. Historie a původ: Jazykové, etnologické, archeologické a genetické důkazy ukazují, že první chilli papričky pochází z Mexika, kde se používaly již před více než 6 500 lety. Většina paprik pochází ze Severní a Jižní Ameriky. Chilli papričky pěstovali také indiáni ještě dávno před objevením Ameriky. Kryštof Kolumbus přivezl chilli do Španělska, kde se stalo velmi oblíbeným kořením, protože představovalo náhradu za drahý pepř. Portugalci od roku 1498 začali vyvážet chilli papričky (nejvíce druh piri-piri) na východ do Indie, Číny a Japonska. Během pouhých 50 let, v době dosti primitivních plachetních lodí, se papričky rozšířily po celé zeměkouli.

Složení:

Chilli mleté. Může obsahovat stopy sezamu, hořčice, celeru, mléka, lepku, sóji, arašídů.

Podmínky skladování:

Skladujte v suchu. Sušené mleté chilli papričky skladujte ve vzduchotěsné, dobře uzavřené nádobě na temném a suchém místě bez přístupu slunečního svitu.

Velikost:

23 g
Upozornění pro spotřebitele:
Snažíme se o co nejsprávnější zobrazení informací o výrobcích, přesto se parametry mnoha výrobků neustále aktualizují a může dojít ke změnám ve složení potravin, obsahu živin, dietetických informací, či alergenů. Věnujte tak pozornost především etiketě výrobků před jejich upotřebením a nespoléhejte se jen na informace uvedené na internetových stránkách.
Informace pravidelně aktualizujeme, ale přesto nemohou spotřební družstva COOP přijmout odpovědnost za jakékoliv nesprávné informace. To však nemá vliv na Vaše zákaznická práva dle platného zákona.